Korona Virüsünden Doğal Olarak Korunmak İçin Salep
Ülkemizde ve dünya genelinde hayata derinden etki eden Covid-19 virüsü ile beraber birçok yeni alışkanlık kazanmaya başladık. Hastalığın bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde daha ağır seyretmesi sonucu sağlıklı ve nitelikli beslenme daha da ön plana çıktı. Tedavi olarak başrolde belirli ilaçlar kullanılsa da arka planda bağışıklık sistemini güçlendiren besinler de önem arz ediyor. Bu besinlerden biri de çok yakından tanıdığımız “salep”.
Salep sözcüğü ilk olarak 15. Yüzyılda yazılı olarak karşımıza çıkmıştır. Açıklama olarak orkide bitkisi ve kökü tarif edilmiştir. Evliya Çelebi tarafından yazılmış ve edebiyat tarihimizde oldukça önemli yeri olan Seyahatnâme’de salep “orkide kökünden elde edilen toz ve bundan yapılan içecek” şeklinde tasvir edilmiştir. Tarih boyunca kullanılması ile beraber birçok ünlü kişi ve eserde kendine yer bulmuştur.
Salebi elde etmek için salep bitkisi yani orchis mascula’dan yan yumrular toplanır, ayıklanır, temizlenir, sıcak suda haşlatılır ve kurumak üzere bırakılır. En son aşamada kullanım amacına göre daha küçük hale getirilir. Salep ihtiyacının %50’si Ege bölgesinden karşılanırken Egeyi Akdeniz ve Karadeniz izlemektedir.
Salebin kültürümüzdeki kullanımı 12. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. Osmanlı saraylarındaki hekimler, padişah ve saray ahalisi için ilaç yapımında salep kullanmaktaydılar. Padişahların salebin faydaları hakkında ciddi bilgi birikimi olması, sevmelerini sağlamıştır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için önerilen salep, öksürük ve soğuk algınlığına da bire birdir. Salep içerisinde bulundurduğu müsilaj ile beraber öksürüklerin dindirilmesi için kullanılmaktadır. Bu müsilajın bir diğer faydası da yemeklerde dikkat edilen kıvam ayarı noktasında etkili olmasıdır. Maraş dondurması için kullanılmakta olan yaş salep ile beraber dondurmaya has olan yapışkan kıvam elde edilir.
Bugün dahi kış aylarında ilk tercih edilen içeceklerdendir. Korona sürecinde kahvehane ve kafelerde oldukça rağbet görmüştür. İnsanların talep etmesindeki ana sebep; salep içilmesinin ardından vücut direncinin artacağı algısıdır. Bir nebze doğru olan bu algı bir açıdan da yanıltıcı olabilir. Günümüzde hastalıklara karşı salebe oranla daha faydalı olacak ilaçlar ve tedaviler bulunmaktadır. Bu ilaç ve tedavilerin kullanımının yanında salep içilmesi ayrıca faydalı olacaktır. Sadece kovid19 için değil tüm virüsler için vücut direncini güçlendiren tüm virüsler ve hastalıklar için doğal olarak korunmak gerçek doğal salep fayda sağlayacaktır.
Salep tek başına birçok soruna çare olabilmektedir.
- Sindirim sistemine yapmış olduğu etki ile beraber bağırsağı rahatlatmakta, ishal ve kabız gibi rahatsızlıklara şifa olmaktadır.
- Kan şekerini düzenleyerek vücut dengesini sağlamaktadır.
- Kilo vermek isteyen kişilere yağ yakması ve tok tutması ile faydalıdır.
- İşlenmiş şeker yerine tüketilerek daha sağlıklı bir şekilde şeker ihtiyacını karşılar.
- İçerisinde bulundurduğu Kalsiyum ile kemik ve diş sağlığı korunması, kas kasılması gibi birçok durumda etkilidir.
- İçerisinde bulunan müsilaj, dokuların iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
- Vücut ısısını dengeleyerek ısı kaynaklı oluşabilecek sorunların önüne geçmektedir.
Salebin Ülkemizdeki Yeri
Salep ülkemiz için de oldukça önemli bir değerdir. Sadece kültürel anlamda değil devlet katında da hak ettiği değeri görmektedir. 2014-2018 yılları arasında “Salep Eylem Planı” isimli bir koruma projesi ortaya çıkarılmış ve içerisinde 10 değişik cinse ait 80 farklı orkide türünden salep elde edildiği belirtilmiştir. Eylem planı içerisinde çeşitli önlemlere yer verilmiş ve bu önlemler yetiştiriciler ile paylaşılmıştır.
Salep elde edilen orkideler, sadece ülkemizde değil dünya genelinde nesli tükenmektedir. Ülkemizde gıda sektörüne yönelik kullanılırken yurt dışında kozmetik sektöründe kullanılmaktadır. Salebin devlet kontrolü ile yetiştirilip toplanması gerekmektedir. Koruma altında olan bu bitkilerin doğadan toplanması yasaklanmıştır ve toplanması sonucu para cezası ile karşılaşılacaktır. Ayrıca ihracı da yasaktır.
İlginizi çekecek başka bir yazı