Salep mi Sahlep mi, yazılışı tdk
Sahlep içeceği ülkemizde oldukça sevilen ve talep gören bir içecektir. Özellikle kış aylarının vazgeçilmez sıcak içeceği olan sahlep içeceğinin yazılışı ve okunuşu konusunda bazı tartışmalar bulunmaktadır. Kimisi sahlep diye yazıldığını iddia ederken kimisi ise salep diye yazılıp okunduğuna dair iddialarda bulunmaktadır. Bu yazımızda ise bu tartışmalara bir son vererek sahlep içeceğinin en doğru ve kesin yazılışı ve okunuşu konusunda sizlere bilgi vereceğiz. Salep yazılışı nasılmış bakalım.
Salep tdk
Türk Dil Kurumuna (tdk) göre ise kesinlikle ‘’sahlep’’ olarak yazılmalıdır ve salep diye yazıldığını iddia edenler tamamen yanılmaktadırlar. Fakat, salep yazılımı da artık oldukça fazla kullanıldığı için yaygınlaşmıştır. Sahlep okunuşu konusuna gelecek olursak, sahlep diye yazılması doğruyken salep diye okunması daha doğru olacaktır. Normalde Latincesi ‘’orchis’’ olan sahlep kelimesi Türkçeye ise Arapçadaki sahlap kelimesinden geçmiştir. Fakat telaffuz konusunda dilimizde sahlep olarak okunması daha zor olacağı için salep olarak telaffuz edilmesi çok daha doğrudur.
Bazı kimseler ise sahlep içeceğinin bitkisi ile toz haline getirilmiş haline ayırt edebilmek ve okunuş konusuna daha da açıklık getirebilmesi için toz haline salep demeyi tercih ederken, tüm sahlep bitki türlerini ise sahlep olarak telaffuz etmektedirler.
- Sahlep: Bitkinin toz şeklinden önceki hali
- Salep : Toz haline almış durumu.
Eğer, salep içeceğinin toz halini marketlerde, aktarlarda sahlep yerine salep diye görürseniz şaşırmayın. TDK tarafından sahlep kelimesi doğru bulunurken okunuşu salep olduğu için bu yazılış daha da yaygınlaşmıştır. Tüm bunları göz önünde bulundurursak, salep diye okunmasının doğru olduğunu ve Türkçede telaffuz bakımından daha kolay olduğunu da varsayarsak aslında sahlep diye de salep diye de yazılması yanlış değildir.
Salep yazılışı veya okunuşunda iki türlü halinde de kullanılması uygundur. Önemli olan gerçek doğal olanı içiyor olmamızdır değil mi? : )
İlginizi çekecek başka bir yazı