Salep Orkidesi, tohumu
Salep son yıllarda popülerleşen ve uluslararası koruma kanunu ile koruma altına alınan bitkilerden bir tanesidir. Dünyanın hemen hemen her yerinde olduğu gibi ülkemizde de salep bitkisinin toplanması yasaktır. Üstelik, ülkemizde 26 adet cinse ait 165 tür salep bulunur. Salep orkidelerinin salep tohumunda yumru ve yaprak oluşumu uzun bir peridottur. Bir salep bitkisinin doğada yetişme süresi 2 ila 4 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Bu değişiklik süresi ise yetiştirilen yere ve salep tohumunun türüne göre değişir.
Salep orkideleri, dünyanın her yerinde yayılmış tropikal iklimlerde ve ılıman iklimlerde daha çok yetişen fakat bataklık veya kayalarda bile türüne rastlanan adapte olması kolay olan bitki türlerinden biridir. Yetiştirilme ve büyüme süresi her ne kadar çok olsa da salep bitkisi içerisinde binlerce salep tohumuna rastlanabilmektedir. Fakat bu binlerce tohumdan çok azı çimlenebilmektedir.
Çimlenmesinin bu kadar az olmasının sebebi salep tohumu çimlenebilmek için besleyici ve mikro organizmalı olan toprağa ihtiyaç duyduğu için ender olarak yetişebilmektedir. Bitkinin yaprak ve çiçek oluşturabilmesi için yani salep orkidesi yetiştirebilmek için 6 ila 9 yıla göre değişiklik göstermektedir.
Salep yumrularından bahsedecek olursak, her salep bitkisinin toprağın altında olan 2 adet yumrusu bulunmaktadır ve gündelik olarak tükettiğimiz tarçınlı sıcak içeceklerimiz bu yumruların kurutulup öğütülmesi aşamalarından geçerek içecek haline gelmiştir. Salep tohumunun yetiştirilip büyütülmesiyle beraber oluşan toprak altı salep yumruları toplanıyor ve zamanla yaprak ve çiçek üretilerek salep orkidesi aşamasına geçilmiş oluyor.
İçeceğine geliş aşamasından bahsedecek olursak da toplanan salep yumrularından anaç yumrular seçilerek bu yumruların kaynatılarak kurutulması sağlanıyor ve çeşitli öğütücü ve kırıcı makineler ile salep yumrusu toz bir hale getiriliyor. Toz haline getirilen salep bitkisi ise güneş altında belli günler boyunca bekletilip dinlettirildikten sonra ise toz halinde pişirilmeye hazır bir hale geliyor. Daha sonra belli miktarda süt ve az miktar salep tozu kullanarak bugünkü içtiğimiz enfes tatta ve lezzetli olan şifa deposu faydalı bir sıcak içeceğimiz haline geliyor.
İlginizi çekecek başka bir yazı